ToukoNiinimäki

Aktiivimalli unohtaa ihmisen

Työllisyyden kohentamiseen tähtäävä aktiivimalli on herättänyt laajaa keskustelua, hyvä niin. Työllisyysaste on keskeinen tekijä, jolla hyvinvointivaltiota ylläpidetään ja kehitetään. Hallituksen niin sanotusta Tanskan mallista soveltama kotimainen versio tähtää hyvään päämäärään, mutta sen tarjoamat keinot sivuuttavat kaikista tärkeimmän, työttömänä olevan ihmisen.

Suuria infrastruktuurihankkeita, kuten länsimetroa ja lukuisia kauppakeskuksia lobataan poikkeuksetta niiden työllisyysvaikutuksilla. Kun esimerkiksi ihmisten logistisia edellytyksiä helpotetaan, vaikuttaa se osaltaan ihmisten matkustustottumuksiin, jolloin uusiin läpikulkukeskittymiin syntyy palveluita ja verorahat lähtevät kausaalisti kiertoon. Nämä ovat merkittäviä yhteiskunnallisia investointeja. Samaa syy-seurauslogiikkaa pitäisi ymmärtää soveltaa ihmisten hyvinvoinnin tukemiseen aina sosiaaliturvajärjestelmän uudistamisesta työllistämispolitiikkaan.

Monet tutkijat tukevat käsitystä siitä, että ihmisen hyvinvointiin esimerkiksi lapsuudessa sijoitetut määrärahat maksavat itsensä moninkerroin takaisin yhteiskunnalle. Näin ollen niin sanottu sosiaalinen investointi kantaa hedelmää ensinnäkin ihmisen itsensä osalta, kuin myös yhteiskunnankin kannalta muun muassa tulevien verovarojen muodossa. Miten hyvinvointi-investoinnit liittyvät aktiivimalliin? Varsinkin pitkäaikaistyöttömien haasteisiin liittyy usein työttömyyden lisäksi itsetunnon alenemista yhteiskunnallisen osattomuuden myötä. Ihmisen tarpeisiin kuuluu laumautuminen sekä merkityksellisyyden kokeminen - näihin pitää yhteiskunnan kyetä vastaamaan monipuolisin keinoin.

Nykyisen aktiivimallin raippapainotteisuuden sijaan olisi ensiarvoisen tärkeätä ymmärtää työttömän ihmisen perustarpeita, joiden varaan kestävää työllistämispolitiikkaakin voisi siten rakentaa. Vertaistukimuodot, yhteisöllisyyden tukeminen ja jatko- sekä uudelleenkouluttautumismahdollisuuksien edistäminen ovat esimerkkejä investoivasta ja toivoa luovasta politiikasta. Ihmisen arjen hyvinvointia tukevat muun muassa taloudellinen ennakoitavuus, sosiaalinen vastavuoroisuus ja henkisen itsenäisyyden kokeminen. Hyvinvoivalla ihmisellä on moninkertaisesti resursseja itsensä ja myös muiden työllistämiseen. Sosiaalisesti investoiminen pitäisi olla kansallista, järjestelmällistä ja tulevaisuuteen tähtäävää - ihmisten hyvinvointiin panostaminen on Suomen suurin menestyksen tae.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei Touko,

otetaan avuksi "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Se on työttömille tarkoitettu uusi aktivointimalli, joka huomioi niin työttömät kuin vanhusväestönkin. Käykääpä kaikki tutustumassa ja allekirjoittamassa!

Toimituksen poiminnat